Варшава подкрепя Финландия в усилията й да се справи с притока на мигранти на границата си с Русия


Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че Варшава подкрепя Хелзинки в усилията му да се справи с притока на мигранти на финландско-руската граница, предаде Франс прес. Хелзинки затвори 4 от общо 8 гранични пунктове на тази граница заради увеличения брой на кандидати за убежище там.
Финландия обвинява Русия, че иска да дестабилизира страната, която вече е членка на НАТО, като оставя мигранти без документи да преминат през руско-финландската граница.
Според Дуда става дума за хибридна атака, сравнима с онова, което преживява Полша по границата с Беларус.
От 2021 г. Варшава обвинява Русия  и Беларус, че са в основата на увеличаването на мигрантите, които пристигат на границата на Полша.
"За жалост ние имаме над две години опит в защита на нашата граница под миграционен натиск", допълни Дуда по време на среща във Варшава с президента на Финландия Саули Нинистьо.
"Финландия може да разчита от една страна на абсолютната подкрепа на Полша, а от друга страна на споделяне на опита", обеща Дуда.
Нинистьо каза, че ситуацията, в която се намира Финландия, е много сходна с предизвикателства, пред които е била изправена Полша.
"Изглежда, че някои мигранти, които не са успели да влязат в Европа през Полша,  продължават на север и към финландската граница", заяви той.
Финландия и Полша се договориха да повдигнат въпроса с миграционния натиск по границите им на следващите срещи на върха на ЕС.
"В дългосрочен план е невъзможно страните да могат да се изправят сами пред тези проблеми, които могат да се случат бързо и в съседна страна", заяви Нинистьо.

Газа

Тел Авив не се разбра с "Хамас" за следващата група заложници, но все пак примирието продължава

Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" първоначално не се разбраха за следващата група заложници, които трябва да бъдат освободени от...

Газа

Тел Авив не се разбра с "Хамас" за следващата група заложници, израелските сили готови да подновят огъня всеки момент

Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" не се разбраха за следващата група заложници, които трябва да бъдат освободени от ислямистите...

Висбаден

Участник в автомобилна улична гонка получи доживотна присъда заради смъртоносна катастрофа в Западна Германия

Мъж на двадесет и пет години бе осъден на доживотен затвор за убийство, след като миналата година причини смъртоносна катастрофа...

Сеул

Северна Корея обяви, че никога няма да преговаря очи в очи със САЩ

Северна Корея обяви, че нейни представители никога няма да седнат на масата за преговори очи в очи със САЩ по...

Берлин

Германската полиция арестува двама младежи, заподозрени в терористичен заговор

Двама тийнейджъри, обвинени в заговор за евентуално терористично нападение в Германия, бяха задържани от германската полиция, предаде ДПА, като се...

Вашингтон

Американският дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът

Един от топдипломатите не само в американската, но и в световната история Хенри Кисинджър е починал на 100-годишна възраст в...