Световните лидери предупредиха, че има реална опасност да не бъдат изпълнени целите на ООН за изкореняване на глада и бедността


Държавните глави и правителствените ръководители, които се срещнаха в днес в централата на ООН, предупредиха, че светът е изправен пред опасност, ако не предприеме спешни действия за изпълнението на целите за развитие до 2030 г., за да бъдат изкоренени гладът и крайната бедност и да се намери решение на проблема с изменението на климата.
Тяхната декларация бе приета единодушно днес в Ню Йорк, ден преди началото на общия дебат на Общото събрание на ООН, в който ще произнесат речи лидери от целия свят. Документът обхваща списъка със 17 цели за устойчиво развитие, които включват също така осигуряването на достъп до питейна вода, чиста енергия, намаляване на неравенствата и постигане на равенство между половете.
Група страни, начело с Русия, заплашиха да блокират декларацията, но в крайна сметка не изпълниха заканата си, отбелязва ДПА.
"Постигането на Целите за устойчиво развитие е изложено на опасност", се казва в декларацията. "Разтревожени сме, че напредъкът по повечето от Целите за устойчиво развитие или се движи твърде бавно, или е регресирал под базовия показател за 2015 г." Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви на срещата на върха на лидерите, че само 15 процента от целите се изпълняват, а много от тях вървят в обратна посока. По-рано този месец Гутериш призова лидерите на Г-20 да осигурят стимулиране на изпълнението на целите в размер на поне 500 милиарда долара годишно. Той призова страните да действат сега.
Декларацията от днес включва именно ангажимент за финансиране на развиващите се страни и ясна подкрепа за пакет за стимули на стойност в размер на поне 500 милиарда долара годишно.
Световните лидери се срещат в сянката на геополитическо напрежение - до голяма степен подхранвано от войната в Украйна - тъй като Русия и Китай се състезават със САЩ и Европа да спечелят на своя страна на развиващите се държави, където постигането на целите за устойчиво развитие е от ключово значение, отбелязва Ройтерс.
"Целите за устойчиво развитие се нуждаят от глобален спасителен план", заяви Гутериш на срещата на върха.
Този месец ООН съобщи, че в света днес има 745 милиона гладуващи повече, отколкото е имало през 2015 г., и че светът е далеч от пътя към постигане на амбициозната цел на ООН за премахване на глада до 2030 година. Разходите за постигане на глобалните цели са нараснали с 25 процента до 176 трилиона долара от септември 2021 до септември 2022 г., като резултатите по няколко показателя са се влошили, се посочва в доклад от миналата година.
Германският канцлер Олаф Шолц призова да се положат повече усилия за постигане на Целите за устойчиво развитие на ООН.
"Виждаме, че напредъкът, който желаехме да бъде постигнат за целия свят, се е забавил що се отнася до борбата с бедността", заяви той в днес в Ню Йорк. "Но това е причина да полагаме още по-големи грижи за постигането на необходимия напредък."
През 2015 г. държавите по света си поставиха 17 цели, насочени, наред с другото, към подобряване на образованието, премахване на глада и крайната бедност до 2030 г.
Според министър-председателката на Барбадос Мия Мотли за целта е необходим по-евтин достъп до финансиране, "за да бъдат премахнати неравенствата и да се постигнат Целите за устойчиво развитие". "Ако генералният секретар може да говори за изобилие от храна и за умиращи от глад хора, това е защото избираме да не действаме другояче, избираме да не споделяме", добави тя.
"В крайна сметка постигането на Целите за устойчиво развитие зависи от фундаментална реформа на икономическите и политическите отношения", каза от своя страна южноафриканският президент Сирил Рамапоса. 
Пандемията от ковид, войната в Украйна и дълговата криза в бедните страни забавиха постигането на целите: Ако нещата продължат да се развиват по същия начин, според ООН през 2030 г. 575 милиона души все още ще живеят в крайна бедност, а над 600 милиона - в глад.
Със срещата на върха за Целите на устойчиво развитие бе открита седмицата на високо равнище в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.
Българската делегация е ръководена от президента Румен Радев и в нея участва вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Българският президент ще направи по-късно днес изказвания в рамките на лидерските формати, посветени на науката, технологиите и иновациите. Държавният глава ще има срещи с представители на еврейските организации в Ню Йорк.
Мария Габриел ще направи изказване на министерската среща на тема "Ролята на изкуствения интелект за ускоряване на напредъка за постигане на Целите за устойчиво развитие". Тя ще участва и в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС.

Прага

Дванайсет души пострадаха при пътна катастрофа в Чехия с участието на микробус, превозващ затворнички

Дванайсет души пострадаха при сблъсък в Чехия между микробус, превозващ затворнички, и лека кола, предаде ДПА. Шестима души са със...

Канбера

Австралия предупреди за появата на зловредни уебсайтове след глобалния ИТ срив

Агенцията за киберразузнаване на Австралия съобщи днес, че са се появили зловредни интернет адреси, на които се твърди, че уж...

Порт о пренс

Най-малко 40 мигранти от Хаити загинаха при пожар на кораб, съобщи МОМ

Най-малко 40 мигранти от Хаити са загинали в сряда в открито море, след като корабът им се е запалил, съобщи...

Вашингтон

Байдън призова за партийно единство и заяви, че следващата седмица ще се върне в предизборната надпревара

Бързо нарастваща група конгресмени от Демократическата партия призоваха президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за...

Лондон

Очакват се още отменени полети и закъснения в резултат на глобалния ИТ срив

Очаква се забавянията и отменянията на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават,...

Вашингтон

Екипът на Байдън вижда „реакция“ от страна на Китай по отношение на банките, подпомагащи Русия

Китай реагира на подаваните до него сигнали от САЩ за банки, занимаващи се с транзакции, свързани с Русия, които будят...