Настъпи часът за действие, съгласиха се участниците в срещата на върха за целите за устойчиво развитие, провеждаща се в Ню Йорк


Настъпи часът за действие. До този извод стигнаха днес участниците в срещата на върха за целите за устойчиво развитие, набелязани от ООН. Срещата се провежда в централата на ООН в Ню Йорк, предаде Франс прес.
Уязвимите страни в света са засегнати от лавина от кризи, а през това време страните от целия свят се ангажираха да подновят обещанията си и да работят с подновен устрем за радикалното подобряване на съдбата на човечеството.
В контекст на безпрецедентни от десетилетия насам геополитически напрежения срещата на върха, посветена на целите за устойчивото развитие, която от няколко години по традиция поставя началото на срещите на високо равнище в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН, обаче рискува бързо да бъде изместена от фокуса на вниманието заради очакваното пристигане в Ню Йорк на украинския президент Володимир Зеленски, допълва Франс прес.
Съдбата на 17-те цели за устойчиво развитие, приети от страните членки на ООН през 2015 г. за изграждане на едно по-добро и по-устойчиво бъдеще до 2030 г. е от съществено значение за над половината от света, в това число и за страните, понасящи последствия от войната в Украйна.
Тези цели носят надежда, мечти, права и очаквания на хората по целия свят, подчерта днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред участниците в срещата на върха, посветена на целите за устойчивото развитие.
Настъпи часът да се докаже, че някои се вслушва в гласа на хората, допълни той и подчерта трябва да се води борба срещу глада, да се ускори развитието на възобновяемите енергии или достъпът на всички до прилична работа.
Днес бе констатирано обаче, че работата по едва 15 процента от целите за устойчивото развитие върви добре, а тази по другите цели е в стагнация или в регрес.
Днес Гутериш подчерта и, че в "Нашия свят на изобилие, гладът е едно шокиращо петно върху човечеството".
Да се отърси човечеството от бедността, да има достъп до образованието, да няма гладни по света, да има достъп до питейна вода или до чиста енергия, да бъдат хората в добро здраве, да се води борба с климатичните промени или обществата по света да живеят в мир - това са все цели за устойчивото развитие, които са до голяма степен взаимозависими.
Изпълнението на тези цели е подкопано от многото кризи по света в последните години, от коронавирусната пандемия до климатичните катастрофи, без да се забравя войната в Украйна и нейното въздействие върху цената на живота, отбелязва Франс прес.
В декларация, приета днес на срещата на върха за целите за устойчиво развитие, в която участват десетки държавни и правителствени глави, страните от ООН се ангажират да работят, без да чакат, по конкретизирането на плана за действие за човечеството, планетата, просперитета, мира и партньорствата, като не оставят никой встрани от всичко това.
"Ние подкрепяме реформата на международната финансова структура", уверяват също така в документа участниците в срещата на върха в момент, в който много страни в развитие са парализирани от бремето на техните дългове.

Порт о пренс

Най-малко 40 мигранти от Хаити загинаха при пожар на кораб, съобщи МОМ

Най-малко 40 мигранти от Хаити са загинали в сряда в открито море, след като корабът им се е запалил, съобщи...

Вашингтон

Байдън призова за партийно единство и заяви, че следващата седмица ще се върне в предизборната надпревара

Бързо нарастваща група конгресмени от Демократическата партия призоваха президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за...

Лондон

Очакват се още отменени полети и закъснения в резултат на глобалния ИТ срив

Очаква се забавянията и отменянията на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават,...

Вашингтон

Екипът на Байдън вижда „реакция“ от страна на Китай по отношение на банките, подпомагащи Русия

Китай реагира на подаваните до него сигнали от САЩ за банки, занимаващи се с транзакции, свързани с Русия, които будят...

Минск

Президентът на Беларус предложи политическите затворници да помагат при справянето с последиците от бедствие

Беларуският президент Александър Лукашенко, пренебрегвайки международните призиви да освободи политическите затворници в страната, предложи те да участват в справянето с...

Дрезден

Олаф Шолц обеща на германците стабилни пенсии за десетилетия напред

Германският канцлер Олаф Шолц каза на предизборна проява снощи, че си е поставил за задача да осигури на сънародниците си...