Експерт на ООН съобщи, че стотици хора в Русия са били обвинени в разпространяване на "фалшиви новини"


Експерт по човешките права на ООН каза, че миналата година най-малко 295 души в Русия са били обвинени и осъдени за разпространяване на фалшиви новини или уронване на престижа на въоръжените сили, предаде ДПА.
В Русия всички изказвания против войната или в подкрепа на сключване на мир с Украйна са забранени, пише в доклад на българката Мариана Кацарова, която е специален докладчик на ООН за състоянието на правата на човека в Русия от 2022 година. Тя представи заключенията си в Женева днес.
Кацарова посочи, наред с други случаи, критика на Кремъл Иля Яшин, който бе осъден на осем и половина години затвор през декември 2022 г. за уронване на престижа на руските въоръжени сили. "Състоянието на човешките права в Руската федерация значително се е влошило след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г.", каза Кацарова. По думите й през последните две десетилетия ситуацията непрекъснато се е влошавала, отчасти поради наследството от двете войни в Чечения, които приключиха през 2009 година.
Кацарова каза, че не е получила разрешение да влезе в Русия и руските власти не са ѝ оказали съдействие. Въпреки това тя е установила контакти с 60 руски и международни организации за защита на човешките права и е получила близо 100 доклада от жертви и правозащитници.
В доклада ѝ, представен днес, се посочва, че правата на човека в Русия се ограничават от години. Наред с другото, тя споменава законите, ограничаващи свободата на изразяване и събиранията, както и законите, насочени срещу хората от ЛГБТК+ общността.
Кацарова каза, че от 2000 г. насам в страната са били убити 43 журналисти, включително такива, които са работили в Северен Кавказ, като се позова на информация от базираната в Ню Йорк Комисия за защита на журналисти.
"Руската федерация отдавна е на едно от последните места в света по убийствата на журналисти и се намира на девет места от дъното на класацията за 2021 г. на Световния индекс на безнаказаността", пише в доклада на Кацарова.
От миналата година насам срещу журналисти в Русия са били повдигнати най-малко 38 обвинения, добавя тя. Обвиненията са свързани със спорни закони, които ограничават свободата на печата.
Тя добавя, че Русия също така използва различни тактики за контрол на творческото изразяване и за възпиране на изразяването на политическо несъгласие от страна на културните дейци.

Канбера

Австралия предупреди за появата на зловредни уебсайтове след глобалния ИТ срив

Агенцията за киберразузнаване на Австралия съобщи днес, че са се появили зловредни интернет адреси, на които се твърди, че уж...

Порт о пренс

Най-малко 40 мигранти от Хаити загинаха при пожар на кораб, съобщи МОМ

Най-малко 40 мигранти от Хаити са загинали в сряда в открито море, след като корабът им се е запалил, съобщи...

Вашингтон

Байдън призова за партийно единство и заяви, че следващата седмица ще се върне в предизборната надпревара

Бързо нарастваща група конгресмени от Демократическата партия призоваха президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за...

Лондон

Очакват се още отменени полети и закъснения в резултат на глобалния ИТ срив

Очаква се забавянията и отменянията на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават,...

Вашингтон

Екипът на Байдън вижда „реакция“ от страна на Китай по отношение на банките, подпомагащи Русия

Китай реагира на подаваните до него сигнали от САЩ за банки, занимаващи се с транзакции, свързани с Русия, които будят...

Минск

Президентът на Беларус предложи политическите затворници да помагат при справянето с последиците от бедствие

Беларуският президент Александър Лукашенко, пренебрегвайки международните призиви да освободи политическите затворници в страната, предложи те да участват в справянето с...