Земята е напът да се затопли с близо 3 градуса, ако страните не повишат амбициите си, според доклад на ООН


Текущите ангажименти на страните за ограничаване на климатичните промени биха допринесли Земята да се затопли с близо 3 градуса по Целзий този век. Това се посочва в анализ на ООН, публикуван днес и цитиран от Ройтерс. 
Годишният доклад за разликата в емисиите, който оценява ангажимента на страните за справяне с климатичните промени спрямо това, което е необходимо, показва, че светът е изправен пред повишаване на температурите с между 2,5 градуса по Целзий и 2,9 градуса по Целзий над доиндустриалните равнища, ако правителствата не повишат целите си.
При затопляне с 3 градуса учените прогнозират, че светът може да премине през няколко катастрофални необратими точки - от разтопяването на ледените покривки до изсъхването на тропическите гори в Амазония.
"Сегашните тенденции водят планетата ни до задънена улица и повишаване на температурата с 3 градуса", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
Световните лидери ще се срещнат скоро в Дубай за годишната среща на ООН за климата КОП28 (COP28), като идеята е заложената в Парижкото споразумение цел от 1,5 градуса по Целзий да се запази. 
Новият доклад на ООН обаче не дава големи надежди за постигането на тази цел, след като установи, че отговорните за затоплянето на Земята емисии парникови газове трябва да се понижат с 42 на сто до 2030 г., за да се запази затоплянето на равнище от 1,5 градуса по Целзий.
Дори при най-оптимистичния сценарий шансът за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий е едва 14 на сто, което потвърждава теорията на все повече учени, според които тази цел е непостижима.
Глобалните емисии парникови газове са нараснали с 1,2 на сто от 2021 г. до 2022 г., достигайки рекордните 57,4 гигатона еквивалент на въглероден диоксид.
Докладът оценява Национално определени приноси (NDCs), който те трябва да актуализират на всеки пет години, за да се определи с колко ще се затопли Земята, ако тези планове бъдат изпълнени изцяло. 
Докладът сравнява безусловните ангажименти - обещания без условия, които ще доведат до повишаване на температурата с 2,9 градуса по Целзий и условните ангажименти, които биха задържали затоплянето до 2,5 градуса по Целзий. 
"Като цяло няма промяна в сравнение с миналогодишния доклад", заяви Ане Олхоф, главена научен редактор на доклада.
Очакваното равнище на затопляне в малко по-високо от прогнозите през 2022 г., които залагаха на растеж между 2,4 градуса по Целзий и 2,6 градуса по Целзий до 2100 г., тъй като тазгодишният доклад прави симулации на повече климатични модели.
Въпреки това светът е отчел напредък от приемането на Парижкото споразумение през 2015 г. Прогнозите за затоплянето, базирани на емисиите тогава "много по-високи, отколкото са сега", каза Олхоф.

София

Животновъди и оранжерийни производители отново излизат на протест в София

Животновъди и оранжерийни производители отново излизат на протест днес. Началният час е 10:30 пред Министерството на земеделието и храните, съобщиха...

София

Депутатите от парламентарната Комисия по енергетиката проведоха изнесено заседание в ПАВЕЦ "Чаира, където се запознаха със състоянието й

Депутатите от парламентарната Комисия по енергетиката днес проведоха изнесено заседание в помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", която не работи от...

София

Министерството на земеделието и храните е получило сигнали, че при подготовката на протеста се оказва натиск за участие върху малки и средни животновъди

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) изпрати до медиите писмената си позиция във връзка с поставените искания от протестиращите организации...

Мадрид

Инфлацията в Испания през ноември спада до 3,2 на сто

Инфлацията на потребителските цени в Испания се забавя до 3,2 на сто през ноември, след като остана стабилна през октомври...

Брюксел

Европейската автомобилна промишленост иска повече инициативи за електрически превозни средства

Европейската автомобилна промишленост призова днес политиците да предоставят повече инициативи за насърчаване на покупките на електрически автомобили, предаде ДПА. Представен...

София

Комисията по земеделието, храните и горите отхвърли на първо четене Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

Комисията по земеделието, храните и горите отхвърли на първо четене Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г., внесен от Министерски...