Средното поевтиняване за страната с 8,44 процента на парното и топлата вода от 1 юли бе обсъдено на открито заседание на КЕВР


Средното поевтиняване за страната с 8,44 процента на парното и топлата вода от 1 юли бе обсъдено на открито заседание в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
БТА припомня, че най-сериозно намаление на цените се предлага в Бургас - с 14,09 процента. За София намалението се очаква да бъде със 7,02 на сто, в Пловдив - със 7,81 на сто. Най-малко се предвижда да поевтинеят парното и топлата вода във Велико Търново - с 2,44 процента.
По време на днешното открито заседание повечето топлофикационни дружества в страната не се съгласиха с признатите от работната група на КЕВР технологични разходи.
Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров каза, че от дружеството са съгласни като цяло с констатациите на работната група на КЕВР. Единствената им забележка е по повод орязаните разходи по пренос и технологични загуби.
От "EVN Топлофикация" Пловдив обърнаха внимание, че не са признати разходите за балансиране, свързани с произвежданата електрическа енергия от дружеството. Оттам считат, че технологичните разходи по пренос на топлинна енергия са намалени прекомерно от КЕВР.
От "Топлофикация Плевен" като цяло нямат забележки по доклада. Те възразяват единствено по отношение на определяне на прогнозната годишна борсова цена на електрическата енергия. Според дружеството трябва да има компенсаторен механизъм, ако цената е прекалено голяма спрямо отчетната.
От "Веолия Енерджи" Варна приемат доклада. Те също отчетоха, че има разлика между прогнозната цена на енергийната борса и отчетната, което води до затруднение за дружеството.
От "Топлофикация Враца" имат възражения по отношение на разходите за пренос на топлинна енергия и необходимите приходи на дружеството.
От "Топлофикация Велико Търново" имат забележки относно признатите разходите за пренос и достъп през газоразпределителната мрежа. Подобни са забележките и на "Топлофикация Разград".
От "Топлофикация Русе" не са съгласни с определените от КЕВР разходи за горива, докато от "Топлофикация Перник" възразяват срещу намалените разходи за пренос. От "Топлофикация Сливен" имат притеснения, свързани с общото намаляване на разходите на въглищата и тези за гореща вода.
От ТЕЦ "Горна Оряховица" са съгласни с определените цени и нямат възражения. От ТЕЦ "Бобов дол" възразяват относно определената цена на пренос и определената премия за високоефективна енергия. 
Ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски коментира, че всяка година се говори за технологичните разходи, но промяна няма и не се инвестира достатъчно в развитие на мрежата. Той посочи, че между 1 и 3 години се чака за присъединяване на клиенти към мрежата. По отношение на разходите за балансиране Младеновски обърна внимание, че целта на приетата нова методика е да се прогнозира правилно и всички дружества трябва да понасят последствия в случаите, когато не са планирали правилно графиците си. Според него нормата на възвращаемост отразява цената на привлечения капитал. По отношение на борсовата цена ръководителят на работната група на КЕВР обясни, че в момента друг по-точен механизъм няма.
Председателят на КЕВР Иван Иванов информира, че крайният срок за представяне на становища по доклада изтича днес в 15:00 часа. Закритото заседание за приемане на проект на решение ще се състои от 16:00 часа. След това предстои да се насрочи обществено обсъждане по темата.

София

Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците

Аржентинският Сенат одобри на 13 юни законодателния пакет с реформи на президента Хавиер Милей, известен като основен закон (Lay de...

София

На 144 години НСИ отново е водач на България - този път към "Клуба на богатите"

Националната статистика е напът да стане за втори път водач на България в европейската и международна интеграция. След като в...

София

Цените на много от основните зърнени стоки продължават да спадат на световните борси през седмицата, отчитат експертите на ССБ

И през тази седмица цените на много от основните зърнени стоки на световните борсови пазари продължават да спадат, отчитат експертите...

Кардиф

Служителите на "Тата стийл" във Великобритания започват безсрочна стачка идния месец

Около 1500 работници на "Тата стийл"(Tata Steel) във Великобритания започват безсрочна стачка от 8 юли заради плановете на компанията да...

Милано

"Ферари" навлиза в електрическата ера с нов високотехнологичен завод в Маранело

Италианският производител на луксозни автомобили "Ферари" (Ferrari) отбеляза днес навлизането си в електрическата ера, откривайки в историческата си централа в...

Лондон

Европейските борси закриха седмицата в червено

Европейските пазари закриха днешната си търговска сесия с понижения, като инвеститорите осмислят серия решения на централните банки за лихвените проценти...