Училища от седем общини в страната изпълниха новите си химни от инициативата „Светилник" на празничен концерт в Народния театър


Ученици от осем български училища пяха новите си химни на концерт в Народния театър в София днес. За трета поредна година организацията на автори и музикални издатели "Музикаутор" дари с химни български училища от цялата страна в инициативата "Светилник". Тази година финалистите са осем училища от седем града на България - Бургас, Варна, Русе, Сандански, Сливен, Ямбол и София, от които бяха получени кандидатури в рамките на конкурса, проведен в периода 2 – 20 октомври 2023 г.
Част от "Светилник" е Празничният концерт за малки и големи „Светилник“, който се проведе на сцената на Народния театър и представи премиерно новите химни и специално създадените видеоклипове към тях с участието на ученици и учители.
Изданието „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ е под патронажа на Министерството на образованието и науката и на Министерството на културата, като БТА, БНР и БНТ също подкрепят инициативата.
Тази година училищата, които получиха нови химни в инициативата на "Музикаутор" „Светилник“, са осем: 75 Основно училище „Тодор Каблешков“ и 119 Средно училище „Академик Михаил Арнаудов“ в София, Второ основно училище “Христо Смирненски“ в Сандански; Гимназията с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе , Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски" във Варна; Средно училище „Йордан Йовков в Бургас, Основно училище „Христо Ботев“ в Сливен и езикова гимназия „Васил Карагьозов“ в Ямбол.
Музикалният директор на “Музикаутор” Иван Димитров заяви, че за екипа на организацията днешният ден е "като розобер, защото виждаме и чуваме пълното проявление на изкуството на музиката. “Светилник “ е програма, която цели да вдъхнови човешкото взаимодействие и да подчертава важността на другия, да носи радост , щастие за всички". Вярвам, че това, което правим, има бъдеще. Музиката обединява, каза още той. Димитров връчи сертификат на химна на училище "Йордан Йовков" в Бургас.
Училището за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна получи сертификата за химна си, създаден по текст на Иван Тенев и музика на Иван Кръстев, от заместник-ректора на НАТФИЗ проф д-р Пенко Господинов. 
Сертификат за химна, създаден от композитора Ради Радев по с текст на Марио Ланджев, училище "Христо Ботев" от Сливен получи от генералния директор на БНР Милен Митев. "Вярвам, че в това, което прави ”Музикаутор”, има огромен смисъл. Виждам залата на Народния театър всяка година все по-пълна. Това значи, че светлината се разгръща все по-силно", каза Митев. Той подчерта, че училището трябва да създава единство и общност.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев приветства "Музикаутор" за инициативата, благодарение на която в бъдеще "всеки от днешните българи да може да каже  “моите песни все ще се четат”. Вълчев връчи сертификата на химна на Димитрина Лалева, директор на училището от Сандански. “Като Второ няма второ” се казва в припева на химна на Второ основно училище “Христо Смирненски” в Сандански по текст на Живко Колев и музика и аранжимент на Светослав Лобошки. А ето какво се казва в химна на “Първо” - първата българска гимназия - Болградската, създадена преди 166 години през 1858 г. още преди Освобождението на България и извън пределите на българските земи в Бесарабия в днешна Украйна, откъдето снощи се върнахме група български журналисти, участници в организираната от БТА деветнадесета Световна среща на българските медии в областта на Одеса (където живеят 150 000 българи) и точно в Болградската гимназия срещата ни беше прекъсната от сирени за въздушна тревога и трябваше заедно с учениците да се скрием в бомбоубежище:  
“Салкъмите тихо в Болград шумят като страници древни, свети./Имената познати тъжно шептят за гении мъдри, добри./И все пак не трябва тъги, по воля на светли фантазии/Гении ще порасти нашата гимназия.”, цитира Вълчев.
Той подчерта, че думите на химна на първата българска Болградска гимназия напомнят за две неща. "Първо, да си спомняме - особено днес, на Задушница, за починалите добри мъдри гении, за които се пее в химна на “Първо”, чието знание ни предават в училище и то ни носи “надежда за бъдните дни”, както се пее в химна на “Второ”. За всички тях днес казваме: "Бог да ги прости!". А “Музикаутор” и лично изпълнителният директор г-н Иван Димитров заслужават поздравления, че превърнаха инициативата за написване на училищни химни “Светилник”, на която от първия ден партньор е БТА, в традиция, която също се предава през годините, за да останат създаваните днес училищни химни и след нас за бъдните дни и всеки от днешните българи да може да каже  “моите песни все ще се четат” (каквото е взаимстваното от Вазов мото на тазгодишното издание на “Светилник”). 
"Второто напомняне в текста на химна на първата българска Болградска гимназия е да ценим мира, благодарение на който - ако перефразираме новия химн на Второ основно училище “Христо Смирненски” в Сандански - за децата в България са отворени вратите към света не на бомбоубежища, а на училищни стаи. И да помолим Господ час по-скоро учениците на “Първо” да пеят химна на Болградската гимназия в мир, както учениците на “Второ” в Сандански", каза Кирил Вълчев.
Заместник-кметът на Ямбол Енчо Кирязов връчи сертификат за химна на езиковата гимназия в града. Той посочи, че зад инициативата стои огромен труд. Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе получи сертификата си от програмния директор на БНТ Валя Гиздарска. "В моето детство нямаше химн, но ни обединяваха училището и учителите", каза тя.
Председателят на УС на "Музикаутор” Ясен Козев изрази благодарност към всички партньори, подкрепили инициативата. Той връчи сертификата на директора на 119-о СУ "Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов. Той на свой ред посочи, че подобен продукт може да се получи, когато ръка си подадат различни институции.
 
Националната инициатива за даряване на българските училища с химни „Светилник“ се финансира от Културния фонд на "Музикаутор" и се провежда благодарение на усилията на сдружението и неговите партньори. Българската телеграфна агенция е медиен партньор от създаването на инициативата.
Инициативата „Светилник“ се провежда за трета поредна година и нейната мисия е да предложи модел, основан на музика, творчество, взаимодействие, отговорност и разбиране на ценностите, които изграждат и ни свързват една хармонична общност.

Стара Загора

Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж и ректорът на Тракийския университет обсъдиха предложението за универсално призната европейска диплома

Ректорът на Тракийски университет – проф. Добри Ярков посрещна на работно посещение европейския комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование...

София

Църквата има място във всяка човешка дейност и е необходимо въвеждането на религията в основната програма на училищата, каза патриарх Даниил

Необходимостта от взаимодействие между държавна и църковна власт е необходима във всички сфери, каза българският патриарх и Софийски митрополит Даниил...

Уелингтън

Учени установиха как птиците се опитват да се адаптират към промените в околната среда

Птиците реагират на стреса от промените в околната среда, като подлагат на изпитание способността си да поемат максимални количества храна...

София

Горан Готев е явление за българската журналистика, каза писателят Борислав Бойчев

Горан Готев (1934-2014) е явление за българската журналистика. Това каза писателят Борислав Бойчев на представянето на новото издание на книгата...

Кьолн

Зоопаркът в Кьолн показа две амурски тигърчета за първи път пред публика

Две амурски тигърчета излязоха за първи път пред публика в Зоопарка на Кьолн, Германия, предаде Асошиейтед прес. Зоологическата градина е...

Москва

Русия обяви пианиста Евгений Кисин за "чуждестранен агент"

Русия обяви световноизвестния пианист Евгений Кисин за "чуждестранен агент" заради подкрепата му за Украйна и противопоставянето му на войната, съобщи...