Константин Стоилов е един от големите първомайстори на ораторското изкуство, каза Тони Николов


Поколението от 19-и век е поколението на големите оратори и Константин Стоилов е един от големите първомайстори на това изкуство. Това каза философът и журналист Тони Николов по време на представянето на фототипно издание, посветено на политика и държавник, което се състоя днес в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ).
Книгата обединява избрани „Речи“ на д-р Константин Стоилов и неговата биография, написана от внучката му Ана Трнка-Чипева. „И радостна, и нелека задача е да се очертае профила на такъв голям български държавник като д-р Константин Стоилов“, коментира Тони Николов. По думите му речите на политика са прочути, заради което си заслужава да бъдат прочетени.
Философът и журналист коментира, че в своите обръщения Константин Стоилов, който е министър-председател на България през 1887 г. и от 1894 до 1899 г., аргументира много добре своите законодателни предложения, като дава примери и доказва своите тези.
„Иска ми се да мислим за него като за наш съвременник, защото в неговите избори има много от това, което продължава да ни вълнува и днес“, каза още Тони Николов. Пред посетителите в Националната библиотека той разказа за речите на Константин Стоилов след смъртта на Стефан Стамболов, както и за връзката му с княз Фердинанд. 
Интересна е принципността на този човек, за него законът е над всичко и фигурата на държавния глава по тази причина е много важна, каза Николов. „Изведнъж се оказва в един период, че Фердинанд иска друго решение за Източните железници и Стоилов не може да се примири с това нещо“, посочи журналистът. Той допълни, че сред критиците на д-р Константин Стоилов е бил писателят Алеко Константинов.
Представянето на новото издание бе открито от директора на НБКМ доц. Красимира Александрова. Тя отбеляза, че през последните три години библиотеката е подготвила десет печатни и седем електронни фототипни издания. „Това само по себе си е достатъчно основание в подкрепа на идеята ние да бъдем пазители на националната памет и на литературната ни история“, каза доц. Александрова.
Директорът на Националната библиотека разказа, че проектът за фототипното издание, посветено на д-р Константин Стоилов, е стартирал през 2021 г., когато наследникът му Константин Чипев се е свързал с екипа на НБКМ и е подарил снимки и документи.
„Събраните в тази книга речи на д-р Константин Стоилов звучат актуално и днес. Те се отнасят до правата, свободите и отговорностите на гражданите, до суверенитета на България“, пише в свое обръщение към публиката Константин Чипев, който не присъства на събитието. То бе прочетено от Надежда Чипева, също наследничка на бившия министър-председател.
Фототипното издание на Националната библиотека се издава по повод 170-ата годишнина от рождението на д-р Константин Стоилов.

Лос Анджелис

Гангстер бе арестуван за убийството на рапъра Тупак Шакур

Гангстер бе арестуван в САЩ за убийството на Тупак Шакур - 27 години след престъплението, предаде Ройтерс. Легендарният рапър бе...

Лос Анджелис

Вирусът SARS-CoV-2 заразява коронарните артерии и увеличава възпалението на плаките, показва изследване

Вирусът SARS-CoV-2, който причинява КОВИД-19, може директно да зарази коронарните артерии и да предизвика силно възпаление на мастните плаки в...

Берлин

Тазгодишният месец септември е бил най-топлият в Германия и Франция, откакто се води статистика

Отминаващият месец септември е бил най-топлият в Германия и Франция, откакто се води статистика на температурите, предаде ДПА, като цитира...

Лондон

Арестуваният британски младеж за отрязването на дървото от филма "Робин Худ: Принцът на разбойниците" е освободен

Британският 16-годшен младеж, арестуван след отсичането на едно от най-известните дървета в страна, е освободен под гаранция в петък, предадоха...

Шумен

Ансамбъл „Българе“ ще изнесе втори безплатен концерт за откриването на обновения Летен театър в Шумен

Ансамбъл „Българе“ ще изнесе втори безплатен концерт за откриването на обновения Летен театър в Шумен, съобщиха днес от пресцентъра на...

Бургас

Етнографският музей в Бургас подготвя октомврийска програма с развлечения

Етнографският музей в Бургас подготвя развлекателна програма "Есенна Етно палитра", която ще се провежда през целия месец октомври. Предвидени са...