АФП: Косово иска да постави бездомните си кучета в приюти


Едно видео, което обиколи Косово: мъж бие рошаво улично куче отново и отново – без да се тревожи, че ще бъде видян или дори заснет. Популацията на бездомните кучета се превърна в проблем в Косово и ги направи уязвими.
Никой не знае дали кучето е оцеляло след това изтезаване, но тези кадри бяха достатъчни, за да мобилизират дружествата за защита на животните. Те оценяват броя на бездомните кучета на близо 4000 само в столицата Прищина, където кметството е решило да действа.
Кметът на Прищина Пърпарим Рама стартира програмата „Покрив за всяко куче“, като обеща 50 евро на месец (30 процента от минималната заплата) на всеки, който иска да осинови куче.
Видеото „не е изолиран случай, то е ежедневие навсякъде в Косово“, алармира във Фейсбук защитничката на животните Арджента Доцичи.
В селските райони на Косово бездомните кучета са още по-многобройни и умират от глад и студ. Или са избивани от хората.
В Прищина няколко десетки души демонстрираха в края на май, издигайки транспарант с надпис „Нямах сили да се защитя, бъди моят глас“.
На шествието единадесетгодишната Берта Меха обясни: „Ако нараняваме животните, те са агресивни към хората“, но „ако ги храним и не ги нараняваме, те няма да бъдат агресивни“.
„Скъпо е да се грижиш за куче и не всеки може да си го позволи“, каза кметът на Прищина пред АФП. „Ето защо помагаме на семейства, които се ангажират с осиновяването на бездомни кучета.“
Планът му не се състои само в това да намери приемни семейства. Той също така иска да събере всички животни, чакащи да бъдат осиновени, в големи приюти, където да бъдат ваксинирани и стерилизирани.
Прибирането на кучета вече е започнало и „ще продължи, докато не остане нито едно на улицата“, казва Пърпарим Рама.
Сами Хаджай беше един от първите жители на столицата, осиновили куче, като той пое грижата не за едно, а за десет кучета чрез тази общинска програма.
„Искам да направя нещо за тях“, обяснява 52-годишният механик, като посочва редицата от колибки и двора, където животните му вече могат да играят без опасност за тях самите или за другите.
„Щастлив съм, че им предложих покрив, храна и пространство“, добавя той. Той също така се надява скоро да получи разрешение да приеме още десет кучета.
Байрам Казагичи, архитект на около шестдесет години, приветства инициативата: „Ако искаме да се грижим за жителите си, трябва да се грижим и за бездомните кучета, сякаш са част от семейството, защото те също живеят в този град“.
Но проектът на кмета не получава само похвали.
„Достатъчно богати ли сме, та да харчим пари за кучета?“ пита Мирсад Баляй, 65-годишен пенсионер. „Всички те трябва да бъдат стерилизирани, иначе целият държавен бюджет ще отиде за кучетата“.
„Ако оценките за броя на бездомните кучета в столицата са верни, то с около 2 милиона евро годишно можем сериозно да се надяваме да решим проблема“, уверява кметът. Той добавя, че „някой трябваше да започне тази битка“.
За директора на Фондацията за правата на животните Елза Рамадани е необходимо също така да се обърне сериозно внимание на причините за проблема: липсата на контрол върху раждаемостта и изоставянето“.
Тя не очаква чудеса или незабавно намаляване на броя на бездомните кучета: „Това може би ще стане след 10 или 20 години, когато ще покажем повече любов към животните и когато обществото като цяло ще пожелае да ги осинови“.Превод от френски: Магдалена Димитрова

Истанбул

Над 800 нелегални мигранти, заловени от турските власти по време на Курбан байрам, ще бъдат депортирани

Общо 881 нелегални мигранти са били заловени от турските власти през петте дни на мюсюлманския празник Курбан Байрам (15-19 юни),се...

Скопие

Идва времето, когато родината трябва да направи повече за гражданите, заяви кандидатът за премиер на Северна Македония

Икономическо съживяване, увеличаване на пенсиите и заплатите, инвестиции в образованието, здравеопазването и културата, борба срещу корупцията, отговорност от всеки престъпник...

Атина

И днес в Гърция е издадено предупреждение за много висок риск от пожари

Предупреждение за много висок риск от пожари за редица райони в Гърция е издадено днес от гръцкото Министерство на климатичната...

Букурещ

Аджерпрес: Над 40 автомобила участват утре в парад на спортни и колекционерски коли в центъра на Букурещ

Над 40 спортни и колекционерски коли ще бъдат изложени утре между 11:00 и 14:30 часа на паркинга пред румънския Атенеум,...

Прищина

Чия е отговорността за отварянето за движение на моста над река Ибър в етнически разделения град Митровица в Косово?

Темата за отварянето за движение на моста над река Ибър в град Митровица, Северно Косово, съпровождаше много правителства в Косово...

Атина

АНА-МПА: Гърция ще участва в Международния панаир на книгата в Пекин

Гърция отново ще присъства на Международния панаир на книгата в Пекин (BIBF), участвайки тази година с модерни и интересни издания,...