АА: Майка отчаяно се опитва да си върне момчето, отвлечено в Северна Сирия


Суад Хак Калеф, чийто син е отвлечен от терористичната организация ПКК/YPG [сирийският клон на ПКК, „Сили за защита на народа“], в района Айн ал Араб в Северна Сирия, каза, че иска да си върне детето си, добавяйки, че синът й мечтае да стане лекар и да служи човечеството. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции. ПКК/YPG продължава своята практика на насилствено набиране на деца чрез отвличане в районите, които окупира в Сирия.
Терористичната организация не позволява на семействата на принудително отведените деца да общуват с тях.
Впоследствие децата се обучават във военизирани лагери и се използват в терористичните дейности на организацията.Подкрепяната от САЩ терористична организация ПКК/YPG  разбива мечтите и на родителите, и на техните деца в районите, които окупира, отбелязва АА.
Ахмет Калеф, 15-годишният син на Суад Хак Калеф, е задържан от терористичната организация ПКК/YPG  в Айн ал Араб.Съпругът на Калеф е загинал преди четири години от мина, върху която стъпил, докато работи на полето в окупирания Айн ал Араб.Калеф, която се опитва да осигури достоен живот на сина си, работейки на полето, е в трудно положение, след като детето й е отвлечено от терористи от ПКК/YPG  . „Синът ми не е боец“ Калеф, която научила от съседите си, че детето й е отвлечено от терористи, каза за Анадолската агенция: „Прегледах всяка улица като луда. По времето, когато синът ми излезе, терористична група, наречена Shebibe Sevriye (клон на ПKK/YPG), свързана с организацията, патрулираше. Тогава ми взеха детето."
Калеф каза, че е ходила в организацията няколко пъти, за да разбере какво става със сина й и добави: „Всеки път ме връщаха. Дадох им (на ПКК/YPG) 500 долара. Казаха ми, че бил в тренировъчния лагер Ферхат Халил в Кобани ( Айн ал Араб). И аз отидох там и поисках да ми върнат сина, но не го направиха."
Майката каза, че синът й е много малък и трябва да ходи на училище и е казала това на ръководството на организацията. „Те не го приеха. Не ми дадоха детето ми. Отнеха ми детето. Това ли е демократичната структура, за която не спират да говорят? Искам сина си обратно. Не искам нищо друго. Синът ми не е боец; той не знае как да се бие. Всичко, което остана от сина ми, са неговите снимки, той няма нищо общо с войната."
„Искаше да стане лекар“ Калеф каза: "След като съпругът ми почина, аз и синът ми останахме сами. Работех на полето, за да може той да има нормален живот и да ходи на училище. Той искаше да стане лекар."
И добави: „Целият ни живот се обърна с главата надолу, когато отведоха сина ми на тренировъчен лагер. Сякаш ми извадиха душата. Синът ми не знаеше нищо друго освен тетрадки, моливи и училище. Той ми е единствен. Взеха го да се бие, а той мечтаеше да стане лекар и да бъде полезен на всички." Документ на ООН Вирджиния Гамба, специалният представител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за децата във въоръжените конфликти, подписа на 29 юни 2019 г. план за действие „за освобождаване на деца бойци в рамките на организацията“, но без знанието на страните членки.
По-късно Анкара изпрати протестна нота до ООН по въпроса.
Съветът на ООН по правата на човека разкри в доклад, публикуван на 16 януари 2020 г., че терористите от ПКК/YPG използват деца като „бойци“ в Сирия.
Фактът, че терористичната група принуждава деца да се бият, беше споменат и в доклада за трафика на хора, публикуван от Държавния департамент на САЩ на 26 юни 2020 г.
[Кюрдските милиции „Сили за защита на народа“]YPG продължават насилствено да набират и използват дори 12-годишни момчета и момичета от бежански лагери в Северозападна Сирия, се казва в доклада.
ООН изготви доклада „Децата във въоръжените конфликти“ за периода януари-декември 2022 г., като обвини терористичната организация ПКК/YPG и сирийските й клонове SDF за използването на повече от 1200 деца като „войници“ през 2022 г.
Според доклада сирийският клон на ПКК, SDF, е вербувал 637 деца, а организациите, свързани с ПКК/YPG и SDF, са вербували 633 деца за своите отряди.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, чиито възгледи бяха включени в доклада, каза, че се чувства „изключително загрижен“ относно използването на деца като „войници“ от ПКК.
„Приканвам ги да спрат да използват деца като войници и да освободят всички деца от своите редици“, се казва в доклада, цитиращ ръководителя на ООН.
В своята над 35-годишна терористична дейност срещу Турция, ПКК – включена в списъка на терористичните организации от Турция, САЩ и ЕС – е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета. YPG е сирийски клон на терористичната ПКК.
(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

Вашингтон

Блинкън поиска от Вучич да потърси сметка на отговорните за убийството на косовски полицай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря по телефона със сръбския президент Александър Вучич във връзка с ескалацията на напрежението...

Вашингтон

САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово

Съединените щати призоваха днес Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес. "Ние...

Сараево

ФЕНА: Посолството на САЩ в Сараево предупреди за законодателни предпоставки за разширяване на авторитаризма в Република Сръбска

Посолството на САЩ в Босна и Херцеговина предупреди, че проектозаконът за специалния регистър и прозрачността на работата на организациите с...

Букурещ

Аджерпрес: Европейска нощ на учените в Букурещ и още 27 града в Румъния

Национално и международно признати изследователи ще общуват с любители на науката по време на Европейската нощ на учените - събитие,...

Прищина

КосоваПрес: Косовските власти публикуваха видео от вилата и апартамента на терориста Радойчич

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля публикува видео от апартамента на терориста Милан Радойчич, предаде за БТА агенция...

Букурещ

Влиятелен член на управляващата партия в Румъния бе задържан с подкуп; изключен е от партията и отстранен от длъжност

Апелативният съд в град Яш (Североизточна Румъния) потвърди днес решение на първоинстанционен съд, с което влиятелен член на управляващата Социалдемократическа...