АА: Майка отчаяно се опитва да си върне момчето, отвлечено в Северна Сирия


Суад Хак Калеф, чийто син е отвлечен от терористичната организация ПКК/YPG [сирийският клон на ПКК, „Сили за защита на народа“], в района Айн ал Араб в Северна Сирия, каза, че иска да си върне детето си, добавяйки, че синът й мечтае да стане лекар и да служи човечеството. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции. ПКК/YPG продължава своята практика на насилствено набиране на деца чрез отвличане в районите, които окупира в Сирия.
Терористичната организация не позволява на семействата на принудително отведените деца да общуват с тях.
Впоследствие децата се обучават във военизирани лагери и се използват в терористичните дейности на организацията.Подкрепяната от САЩ терористична организация ПКК/YPG  разбива мечтите и на родителите, и на техните деца в районите, които окупира, отбелязва АА.
Ахмет Калеф, 15-годишният син на Суад Хак Калеф, е задържан от терористичната организация ПКК/YPG  в Айн ал Араб.Съпругът на Калеф е загинал преди четири години от мина, върху която стъпил, докато работи на полето в окупирания Айн ал Араб.Калеф, която се опитва да осигури достоен живот на сина си, работейки на полето, е в трудно положение, след като детето й е отвлечено от терористи от ПКК/YPG  . „Синът ми не е боец“ Калеф, която научила от съседите си, че детето й е отвлечено от терористи, каза за Анадолската агенция: „Прегледах всяка улица като луда. По времето, когато синът ми излезе, терористична група, наречена Shebibe Sevriye (клон на ПKK/YPG), свързана с организацията, патрулираше. Тогава ми взеха детето."
Калеф каза, че е ходила в организацията няколко пъти, за да разбере какво става със сина й и добави: „Всеки път ме връщаха. Дадох им (на ПКК/YPG) 500 долара. Казаха ми, че бил в тренировъчния лагер Ферхат Халил в Кобани ( Айн ал Араб). И аз отидох там и поисках да ми върнат сина, но не го направиха."
Майката каза, че синът й е много малък и трябва да ходи на училище и е казала това на ръководството на организацията. „Те не го приеха. Не ми дадоха детето ми. Отнеха ми детето. Това ли е демократичната структура, за която не спират да говорят? Искам сина си обратно. Не искам нищо друго. Синът ми не е боец; той не знае как да се бие. Всичко, което остана от сина ми, са неговите снимки, той няма нищо общо с войната."
„Искаше да стане лекар“ Калеф каза: "След като съпругът ми почина, аз и синът ми останахме сами. Работех на полето, за да може той да има нормален живот и да ходи на училище. Той искаше да стане лекар."
И добави: „Целият ни живот се обърна с главата надолу, когато отведоха сина ми на тренировъчен лагер. Сякаш ми извадиха душата. Синът ми не знаеше нищо друго освен тетрадки, моливи и училище. Той ми е единствен. Взеха го да се бие, а той мечтаеше да стане лекар и да бъде полезен на всички." Документ на ООН Вирджиния Гамба, специалният представител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за децата във въоръжените конфликти, подписа на 29 юни 2019 г. план за действие „за освобождаване на деца бойци в рамките на организацията“, но без знанието на страните членки.
По-късно Анкара изпрати протестна нота до ООН по въпроса.
Съветът на ООН по правата на човека разкри в доклад, публикуван на 16 януари 2020 г., че терористите от ПКК/YPG използват деца като „бойци“ в Сирия.
Фактът, че терористичната група принуждава деца да се бият, беше споменат и в доклада за трафика на хора, публикуван от Държавния департамент на САЩ на 26 юни 2020 г.
[Кюрдските милиции „Сили за защита на народа“]YPG продължават насилствено да набират и използват дори 12-годишни момчета и момичета от бежански лагери в Северозападна Сирия, се казва в доклада.
ООН изготви доклада „Децата във въоръжените конфликти“ за периода януари-декември 2022 г., като обвини терористичната организация ПКК/YPG и сирийските й клонове SDF за използването на повече от 1200 деца като „войници“ през 2022 г.
Според доклада сирийският клон на ПКК, SDF, е вербувал 637 деца, а организациите, свързани с ПКК/YPG и SDF, са вербували 633 деца за своите отряди.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, чиито възгледи бяха включени в доклада, каза, че се чувства „изключително загрижен“ относно използването на деца като „войници“ от ПКК.
„Приканвам ги да спрат да използват деца като войници и да освободят всички деца от своите редици“, се казва в доклада, цитиращ ръководителя на ООН.
В своята над 35-годишна терористична дейност срещу Турция, ПКК – включена в списъка на терористичните организации от Турция, САЩ и ЕС – е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета. YPG е сирийски клон на терористичната ПКК.
(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

Атина

АНА-МПА: Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу откри обновения археологически музей на Делос

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу откри днес обновения Археологически музей на остров Делос, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Сакеларопулу...

Букурещ

Ново социологическо проучване определя румънския премиер Марчел Чолаку като фаворит за президентските избори

Социологическо проучване на института Сочиопол поставя премиера и лидер на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку на първо място в намеренията...

Истанбул

АА: Архитектът Синан оставя трайно наследство в османските градове

Произведенията на Мимар Синан или Архитекта Синан, оставил незаличима следа върху силуетите на османските градове със стотиците сгради, които е...

Анкара

Двама души са били задържани в Турция при опит да продадат два Корана на по хиляда години

Турската жандармерия е заловила две лица, които искали да продадат ценни екземпляри на Корана, датиращи от преди хиляда години, съобщи...

Анкара

Горски пожари бушуват и днес в Западна Турция на фона на екстремните горещини

Горски пожари бушуват днес в няколко окръга в Западна Турция на фона на екстремните горещини, обхванали страната през последните дни,...

Анкара

Резервите на централната банка на Турция достигнаха исторически максимум

Резервите на централната банка на Турция достигнаха рекордно високо ниво от около 153,8 млрд. долара, предаде Анадолската агенция, като отбеляза,...